Rejse

Lad ikke gigten stå i vejen for en god ferie. Så længe du forbereder dig i god tid og har styr på dine forsikringer, kan du rejse hen hvor du vil. Se hvilke forsikringer, du skal have styr på, og hvordan du rejser med medicin.

Rejse og leddegigt

Hvordan er du forsikret i udlandet, når du har leddegigt?

Når du har en kronisk sygdom som leddegigt, er det vigtigt, at du har styr på dine forsikringer. Forsikringerne sikrer nemlig, at du kan få adgang til behandling i udlandet – uden at stå med regningen selv.

Der er 3 slags forsikringer, du bør have styr på, inden du rejser til udlandet:

  1. Det blå EU-sygesikringskort – læs mere og bestil kortet på borger.dk
  2. Privat rejseforsikring – kontakt dit forsikringsselskab eller læs mere på Forsikring og Pension 
  3. Medicinsk forhåndstilsagn (hvis du har skiftet behandling for nyligt) – læs mere og bestil det fx hos Europæiske Rejseforsikring

Hvordan rejser du med medicin?

Får du medicin med lange mellemrum, er det letteste for dig at rejse mellem to behandlinger. Har du brug for at medbringe medicin på rejsen, bør du opbevare størstedelen af medicinen i din håndbagage, så du ikke risikerer at miste den, hvis din bagage ikke kommer frem. Hav også gerne lidt medicin i kufferten, hvis du skulle miste din håndbagage.

Køleboks holder medicinen kold

Får du biologisk behandling, skal du være opmærksom på, at den formodentligt skal opbevares nedkølet. I så fald skal du medbringe en køleboks som en del af din håndbagage. Du kan søge tilladelse hos luftfartsselskabet til at medbringe en ekstra håndbagage til din køleboks.

Få flere gode råd om gigt og ferie hos Gigtforeningen og FNUG, Foreningen for Unge med Gigt

Hvordan dokumenterer du din medicin?

Når du rejser med medicin, skal du kunne dokumentere, at medicinen er til eget forbrug. Det gør du med en lægeerklæring og evt. et pillepas.

Lægeerklæring dokumenterer gigten

En lægeerklæring dokumenterer, at du har leddegigt, og fortæller om de evt. følger, du har af gigten. Erklæringen er især god at have med i lufthavnens sikkerhedskontrol, så du kan dokumentere, hvorfor du har medicin med i håndbagagen. Har du indopereret proteser af metal, kan en lægeerklæring også fortælle, hvorfor du får metaldetektoren til at bippe. Sørg for, at lægeerklæringen er på engelsk, så den også kan forstås i udlandet.

Pillepas dokumenterer medicinen

Et pillepas dokumenterer, hvad din medicin er, og at den er til eget forbrug og en del af din behandling. Bruger du medicin, der har euforiserende virkning eller påvirker centralnervesystemet (fx sovemedicin eller stærk smertestillende medicin), er det lovpligtigt at medbringe et pillepas. Får du udelukkende gigtmedicin, behøver du ikke et pillepas. Pillepasset fås på apoteket.

Se, om din medicin kræver et pillepas og bestil passet på Apoteket.dk/pillepas

Rejse-vaccinationer

Spørg altid din reumatolog til råds, hvis du skal rejse til et land, der kræver, at du skal vaccineres. Som regel er det ikke et problem at blive vaccineret, men det er muligt, at du skal have vaccinationen på et bestemt tidspunkt ift. din behandling. Informer altid den læge, der vaccinerer dig, om hvilken medicin du får.

Se, hvilke lande Statens Serum Institut anbefaler vaccinationer til

DK/DARH/1801/0006/marts2018