Hvordan udvikler leddegigt sig?

Hvor hurtigt leddegigt viser sig er individuelt. Hos nogle udvikler gigten sig langsomt og mildt, hos andre hurtigt og til tider voldsomt.

Hvordan leddegigten udvikler sig afhænger bl.a. af, hvor tidligt du kommer i behandling – Jo hurtigere leddegigten opdages, og du kommer i behandling, desto bedre kan reumatologen (gigtlægen) nemlig forebygge ledskader og bremse sygdommens udvikling.

Derfor er det også afgørende, at du kommer til en reumatolog ved mistanke om leddegigt og får stillet diagnosen, så du hurtigst muligt kan komme i effektiv behandling.

Hvordan udvikler leddegigt sig

Hvad sker der i kroppen, når du har leddegigt?

Det normale led

Et led er opbygget af knogler, der er dækket af brusk på de flader, hvor de kommer i kontakt med hinanden. Fra bruskranden på den ene knogle til bruskranden på den anden knogle er der udspændt en ledkapsel, der som en løs manchet går hele vejen rundt om leddet.

Normalt led uden leddegigt

Ledkapslen består af to lag:

  • Det inderste lag, ledhinden (synovial-membranen), er tynd og producerer den ledvæske, som bl.a. giver brusken næring og sikrer fri bevægelighed
  • Det yderste lag består af fast bindevæv

Et normalt led er som regel hverken hævet eller knudret.

Det angrebne led

Har du leddegigt, vil der opstå en betændelsesreaktion (inflammation) i dine led. Betændelsesceller fra blodbanen trænger ind i ledhinden, som bliver irriteret og hævet. Ledhinden begynder derfor at producere ledvæske, som får leddet til at hæve. Ledhinden kan også vokse ind over brusken og producere forskellige enzymer, som kan ødelægge leddets brusk og knoglevæv. Et angrebet led er ofte hævet, ømt og føles stift.

Angrebet led med leddegigt

Har du ondt?

Kontakt din reumatolog eller egen læge.

Alt indhold under Om leddegigt er udarbejdet og valideret af Lene Terslev og Michael Sejer Hansen, begge speciallæger i reumatologi (gigtsygdomme)

M-DK-00000614/Version 1.0/Nov2022