Sådan gør du madlavningen lettere

For mange med leddegigt kan det at lave mad være en udfordring. Overskuddet er der ikke altid,
indkøbsposerne er tunge, og det tager tid og kræfter at tilberede maden. Men ved korrekt indretning og planlægning kan du spare dig selv for mange kræfter og få masser af lækker og sund mad. Se bare her…

Leddegigt og madlavning

Indkøb:

  • Lav madplan for flere dage ad gangen, så du kun behøver at købe ind 1-2 gange om ugen.
  • Køb ind via online supermarkeder, så sparer du på kræfterne.
  • Køb mad, der er let at håndtere, fx frosne grøntsager – så undgår du at bruge kræfter på at skære dem ud.

Madlavning:

  • Fordel madlavningen over dagen. Skræl fx kartoflerne om morgenen.
  • Lav store portioner, så du har mad til flere dage eller kan fryse ned til senere.
  • Brug nemme opskrifter, som du er fortrolig med, og som ikke er for komplicerede.
  • Tag den tid, det tager. Tag en pause, hvis du har behov for det.
  • Sid ned, når du tilbereder maden. Hvis du bruger en stol med hjul på, som kan indstilles i højden, behøver du ikke at bøje og strække dig så meget.

Mangler du inspiration til maden? Så find nemme og sunde opskrifter hos Gigtforeningen

Køkkengrej:

  • Invester i letvægts-køkkengrej. Sørg for, at det ikke vejer for meget, så bruger du færre kræfter på at bære tingene rundt.
  • Sæt skumgummihåndtag om små skafter som knive og gafler – det gør det nemmere at gribe om dem og sparer på kræfterne.
  • Brug elektriske apparater, når det er muligt – køkkenmaskiner til at hakke fødevarer er særligt nyttige.
  • Fastgør ting, så du har begge hænder frie til at arbejde med. Brug fx et skridhæmmende underlag til skålen, når der skal piskes. Så kan du holde med begge hænder på håndmixeren og belaste håndleddene mindst muligt.
  • Brug et rullebord, som du kan køre rundt i huset, så du slipper for at bære på ting, fx når du skal dække bord.

Få overblik over hjælpemidler til køkkenet hos Hjælpemiddelbasen

Denne tekst er valideret af Klaus Frobenius, klinisk diætist, sundt-helbred.dk.

DK/DARH/1801/0006/marts2018