Hvad kan gøre madlavningen lettere?

For mange med leddegigt kan dét at lave mad være en udfordring. Overskuddet er der ikke altid, indkøbsposerne er tunge, og det tager tid og energi at tilberede maden hver aften.

For at gøre madlavningen lettere, har vi derfor samlet en række råd til dig, som gør, at du kan spare dig selv for en masse energi – og stadig lave lækker og sund mad:

Leddegigt og madlavning

Indkøb:

  • Lav madplan for flere dage ad gangen, så du kun behøver at købe ind 1-2 gange om ugen
  • Køb dagligvarer online, så du undgår den fysiske tur i butikken
  • Køb mad, der er let at håndtere, fx frosne grøntsager, så du undgår at skulle skære dem ud

Madlavning:

  • Fordel madlavningen over dagen – skræl fx kartoflerne om morgenen
  • Lav mad til flere dage ad gangen og gem maden i køleskabet til de kommende dage (eller frys det ned)
  • Brug nemme opskrifter – fx opskrifter du er fortrolig med, og som ikke er for komplicerede
  • Tag den tid, det tager, og tag en pause (eller flere), hvis du har behov for det
  • Sid ned, når du tilbereder maden – bruger du fx en stol med hjul på, som kan indstilles i højden, behøver du ikke at bøje og strække dig så meget

Find nemme og sunde opskrifter på gigtforeningen.dk/madopskrifter.

Køkkengrej:

  • Invester i letvægts-køkkengrej, så du spare på kræfterne
  • Sæt skumgummihåndtag om små skafter som knive og gafler, da det gør det nemmere at gribe om dem
  • Brug køkkenapparater, når det er muligt – fx er køkkenmaskiner til at hakke fødevarer særligt nyttige
  • Fastgør ting skåle osv., så du har begge hænder frie til at arbejde med – brug fx skridhæmmende underlag
  • Brug et rullebord, som du kan køre rundt i huset, så du slipper for at bære på ting – fx når du skal dække bord

Få et overblik over mulige hjælpemidler til køkkenet på socialstyrelsen.dk/hjælpemiddelbasen.

Denne tekst er valideret af Klaus Frobenius, klinisk diætist, sundt-helbred.dk.

M-DK-00000407