
Medicin dæmper betændelsen og lindrer smerterne
Medicin er nødvendigt, når du har leddegigt. Formålet med medicinen er at bremse sygdomsudviklingen og holde symptomerne væk, så du kan fastholde en normal hverdag.
Der findes flere former for medicin mod leddegigt, som du kan læse mere om her:
Hurtig behandling er vigtig
Når du får diagnosen leddegigt, vil du snarest muligt blive sat i behandling med betændelsesdæmpende lægemidler. Behandlingen skal starte så tidligt som muligt for at nedsætte risikoen for ledskader – uanset hvor mild eller svær din sygdom er, når den bliver diagnosticeret. Man kan nemlig ikke forudse, hvordan leddegigten vil udvikle sig hos netop dig.
Læs, hvordan du forbereder dig til samtalerne med din reumatolog (gigtlæge)
Derfor skal du huske at tage din medicin
Det er vigtigt, at du tager din medicin og overholder den dosis, som din læge har ordineret – også selvom du er bekymret for bivirkninger.
Undersøgelser ved hjælp af røntgenbilleder har vist, at hvis ikke leddegigten behandles, får:
- 10 % ledskader allerede inden for de første tre måneder
- 40 % ledskader inden for det første år
- 60-90 % ledskader inden for de første par år
Derfor frarådes det at afvise medicin, som kan dæmpe sygdommen.
Tager tid at finde den bedste behandling
Det tager typisk 3-4 måneder, inden du kan mærke fuld effekt af din behandling . Og der er desværre ingen garanti for, at den første behandling du får, er den bedste for dig. Faktisk prøver godt halvdelen af de danskere, der har leddegigt, flere slags behandling, før de finder en behandling med tilfredsstillende effekt. Så selvom det måske ikke lykkes i første omgang, skal du ikke give op. Kan du ikke mærke nogen eller nok effekt, kan det være, at du vil have mere gavn af en anden behandling.
Fortæl din reumatolog, hvis du har ondt eller oplever ubehag
For at opdage mulige bivirkninger og undgå komplikationer, er det vigtigt, at du løbende går til kontrol hos din reumatolog (gigtlæge). Fortæl altid, hvis du oplever ubehag eller mange smerter. Hyppigheden af konsultationerne afhænger af, hvordan din sygdom udvikler sig, og hvordan du reagerer på din behandling.
Se de 4 genveje til en god samtale med reumatologen
Ønsker du at blive gravid?
Tal med din reumatolog i god tid, hvis du gerne vil være gravid. Nogle behandlinger kan du fortsætte med under graviditet eller amning, andre kan du ikke.
Læs mere om at være gravid og få børn, når man har leddegigt
Alt indhold under Behandling er valideret af Lene Terslev og Michael Sejer Hansen, speciallæger i reumatologi.
M-DK-00000614/Version 1.0/Nov2022