Trines vej til et godt studieliv

En personlig historie

Åbenhed omkring sin leddegigt, en positiv tankegang og et støttende bagland har været grundstenene for et vellykket studieforløb for Trine. Læs her hendes gode råd og erfaringer med studielivet.

Uddannelse og leddegigt

Valgte drømmeuddannelsen

Fire ud af ti unge danskere med leddegigt opgiver at starte på en uddannelse eller dropper ud af uddannelsen. Det viser en undersøgelse blandt danskere med leddegigt. Men leddegigten behøver ikke stå i vejen for din uddannelse. Det ved Trine, der for seks år siden begyndte at læse til folkeskolelærer. Selvom hun på det tidspunkt havde haft leddegigt i syv år, nægtede hun, at sygdommen skulle forstyrre hendes valg af uddannelse:

Selvfølgelig var min leddegigt med i mine overvejelser om uddannelse – men jeg valgte helt klart af lyst. Og det er jeg glad for. Havde jeg ladet min leddegigt stå i vejen for min uddannelse, tror jeg aldrig, jeg var kommet så langt, som jeg er nu, fortæller 31-årige Trine, der i dag er et par måneder fra at være færdiguddannet folkeskolelærer.

Nogle gange må jeg bare sige fra

Vejen gennem uddannelsen har lært Trine, at nogle gange må man bare acceptere, at man ikke kan det samme som sine medstuderende:

”Det sværeste har nok været at sige fra. Nogle gange har lektiebyrde, sociale aktiviteter og indbyrdes konkurrence i mellem de studerende været for krævende, og jeg har derfor måttet melde mig helt ud. Det har været ret grænseoverskridende at stå af ræset – men min krop har sagt nej, og så er den jo ikke længere”, forklarer Trine og fortsætter:

Jeg synes, det kan være svært at overskue deadlines. Jeg ved jo aldrig helt, hvad der sker med leddegigten, og om min krop giver mig lov til at lave mit skolearbejde. Det stiller krav til planlægningen af lektierne. Samtidig kan jeg jo være ligeså sløv og sen på den, som de andre studerende, men jeg er blevet bedre til tidligt i processen at gøre mig tanker om projektet, så jeg hurtigere kan eksekvere, når kroppen tillader det, fortæller Trine, der i sin uddannelse især fokuserer på dansk, engelsk, håndarbejde og billedkunst.

Selvfølgelig fortæller jeg mine studiekammerater om min leddegigt

Da Trine begyndte på sin uddannelse, var det vigtigt for hende, at hun ikke blev ”Trine, hende med leddegigt”. Samtidig ønskede hun heller ikke, at leddegigten blev et tabu:

Leddegigten er en del af mig – men den skal ikke definere mig. Det ville dog være som at have en enorm hemmelighed, hvis ikke jeg kunne fortælle mine studiekammerater om den. Det ville faktisk gøre mig rigtig ked af det. Så jeg har selvfølgelig fortalt, at jeg har leddegigt – ikke lige første skoledag, men som det er faldet naturligt i udviklingen af venskaber.

Det fortæller Trine, der med et handicaptillæg til sin SU ikke har behøvet at bekymre sig så meget om økonomien.

Ekstra studieår gør stor forskel for mig

Trine startede på sin uddannelse som fuldtidsstuderende, men gik undervejs på barsel. Fødslen forstærkede leddegigten og medførte, at Trine kom i medicinsk behandling for at holde smerterne nede. Trine nægtede dog fortsat, at leddegigten skulle stå i vejen for drømmeuddannelsen. Løsningen for Trine var at blive deltidsstuderende:

Hvis jeg skulle have braget igennem og færdiggjort min uddannelse på normeret tid, ved jeg ikke, om jeg havde kunnet klare det. Det ekstra år har betydet, at jeg har kunnet magte det hele – studier, barn, parforhold og passe på mig selv, fortæller Trine, der til gengæld har fået et studiejob som kreativ lærer på et psykologcenter.

Tester sig selv med studiejob

”Jeg var meget i tvivl, om jeg skulle sige ja til jobbet, men jeg havde behov for at teste mig selv for at se, hvad jeg egentlig kan klare. Studiejobbet har givet mig en mulighed for at snuse til den virkelige arbejdsverden og bevist, at jeg sagtens kan. Så nu har jeg fået blod på tanden efter mere,” smiler Trine, der har besluttet at starte med at søge arbejde på fuldtid:

Jeg vil ikke kaste håndklædet i ringen, før jeg har forsøgt, så nu starter jeg med at arbejde fuldtid, og så må vi se, om det kan lade sig gøre, fortæller en forventningsfuld Trine.

Trines 4 råd til et godt studieliv

  1. Vær åben om din leddegigt – lad ikke leddegigten være en tabubelagt hemmelighed, men fortæl dine studiekammerater om sygdommen, og hvad den betyder.
  2. Lad ikke leddegigten definere dig – din leddegigt er en biting i dit liv, den skal aldrig tage kontrollen over dit liv.
  3. Tænk positivt – hold fast i nuet og vær glad for det, du har og kan her og nu.
  4. Råb og skrig – nogen gange er det okay at blive godt gal i skralden – så længe det ikke er hele tiden.

M-DK-00000614/Version 1.0/Nov2022