
Hvordan bevarer du et godt sex- og samliv?
Samtale og forståelse for din egen krops begrænsninger kan være vejen til et godt sexliv.
Der er stadig megen blufærdighed knyttet til sex. Derfor kan det selv i et nært parforhold være svært at tale om ens sexliv. Tør du dog at åbne op og fortælle din partner, hvad du kan lide, og hvorfor du måske nogle gange afslår sex, er der en god chance for, at sexlivet vil blomstre. Mange bliver forbavsede over, hvor langt de kan nå med gensidig ærlighed – og hvor meget sjovere samlivet bliver.
Når du tør tale om dine tanker og bekymringer, vil der også opstå færre misforståelser. Går du i stedet med bekymringerne alene, ender du let med tanker som: ’Han finder mig nok ikke attraktiv længere’ eller ’Hun kan nok ikke tåle, at jeg rører ved hende, så jeg må hellere lade være med at gøre tilnærmelser’. Den, der har leddegigt, kan føle sig glemt eller overbeskyttet, mens den raske partner kan føle sig forbigået eller have svært ved at aflæse sin partners behov. Denne slags misforståelser har I en chance for at undgå ved at tale om jeres sexliv. I stedet kan I identificere de udfordringer, I måske har ift. jeres sex- og samliv – og sammen finde ud af, hvordan I løser udfordringer, så I fortsat kan have det godt sammen.
Husk, at det nære samvær er ligeså vigtigt for parforholdet som sex. Kram og kys i hverdagen vedligeholder nærheden og tætheden i parforholdet – og giver også mere lyst til sex.
Hvad betyder det for leddegigten at have et aktivt sex- og samliv?
Seksualiteten er vigtig, fordi den giver dig og din partner en samhørighed. Hjælper din partner med mange ting i hverdagen, kan sex og nærhed også hjælpe jer til at bryde billedet af dig som patient og din partner som ’plejer’.
Samlivet kan også give dig mere selvtillid og et bedre forhold til din krop. Faktisk er der mange eksempler på, at et godt sexliv gør det lettere at håndtere de udfordringer, som en kronisk sygdom kan give. Gennem kærtegn, ømhed og seksualitet får du mere energi, styrke og selvtillid til at klare hverdagen med leddegigt.
Denne artikel er valideret af Michael Sejer Hansen, speciallæge i reumatologi.
M-DK-00000614/Version 1.0/Nov2022