Smertelindrende stillinger

Nogle seksuelle stillinger kan virke smertestillende, når du har leddegigt. Andre kan omvendt give smerter og ubehag. Har du og din partner været sammen i mange år, kan det føles akavet at skulle kaste sig ud i nye akrobatiske eksperimenter for at finde gode stillinger, men ofte hjælper det at grine af det – og så ellers bare prøve sig frem sammen.

Her på siden er inspiration til stillinger, der er skånsomme, når du har hofte-, bækken- eller skulderproblemer:

Leddegigt - Sex og samliv: Smertelindrende seksual-stillinger

Stilling ved bækkenproblemer

Er du kvinde og har bækkenproblemer, kan du aflaste bækkenet ved at ligge på knæ på et blødt underlag og støtte overkroppen på en seng eller sofa:

Seksuel stilling ved bækkenproblemer

Stillinger ved hofteproblemer

Når du har gigt i hoften, har du typisk problemer med at dreje og sprede benene, og det kan være svært at strække benene helt. Derfor vil samlejet ofte blive mere bekvemt, hvis du ligger på siden med benene samlet og let bøjede. Du kan med fordel placere en lille pude under knæene:

Seksuel stilling ved hofteproblemer

Har du både hofteproblemer og brug for at aflaste nakke og skulder, kan kvinden lægge sig på ryggen med en pude i nakken. Manden aflaster sin kropsvægt ved at støtte på albuer og knæ:

Seksuel stilling ved hofteproblemer

Er det ene ben svækket, kan I lægge jer på siden med ansigtet mod hinanden. Den, der har dårligt ben, lægger det dårlige ben over partnerens hofte og aflaster på den måde lænd og hofte. Partneren udfører bevægelserne:

Seksuel stilling ved hofteproblemer

Stillinger ved skulder-, albue- og armproblemer

Det kan være svært at finde støtte for hænder/albuer/skuldre i liggende stilling. Derfor kan det være en fordel at stå op. Som kvinde kan du støtte dig til et højt møbel, fx et bord med nogle puder på:

 Seksuel stilling ved skulderproblemer

Hvis du som kvinde har meget udtalte problemer fra skuldre og arme og samtidig har gigt i hofte og knæ, kan det være nødvendigt at aflaste begge områder. Her er nakke og skulder støttet af puder, mens hofte og knæ støttes over mandens hofte:

Seksuel stilling ved skulderproblemer

Stillingerne er gengivet fra bogen ’Krop, sygdom og seksualitet’ fra 2006 med tilladelse fra forlaget Hans Reitzel, medredaktør Christian Gravgaard og illustrator Veronique van der Neut.

M-DK-00000614/Version 1.0/Nov2022