Træning – hvor ofte og hvordan?

Har du mod på mere bevægelse, kan du træne og styrke din krop. Du skal dog ikke kaste dig ud i hård fysisk træning på egen hånd. Du risikerer nemlig at forværre dine gigtsymptomer, hvis du træner forkert. For at undgå skadelig træning bør du derfor spørge en fysioterapeut eller din reumatolog (gigtlæge) til råds, inden du starter nye træningsformer.

Her på siden har vi også samlet en række generelle spørgsmål og svar vedrørende træning og leddegigt:

Træning og leddegigt

Hvordan undgår du skader, når du er nybegynder til træning?

Når du starter en ny træningsform, er det vigtigt, at du starter forsigtigt op, så du ikke overbelaster dine muskler og led. Start med 5-10 minutters opvarmning for at få varme i kroppen og gøre dine led mere smidige. Herefter kan du gå i gang med træningen. Vær opmærksom på, at få, langsomme og kontrollerede bevægelser under træningen giver et bedre resultat end mange hurtige gentagelser.

Undgå skader med et personligt træningsprogram

En fysioterapeut kan hjælpe dig med at lægge et personligt træningsprogram, der tager hensyn til dine svækkede led. I modsætning til de fleste personlige trænere i et fitnesscenter har en fysioterapeut indsigt i, hvad leddegigten betyder for dine træningsmuligheder. Træningsprogrammet fokuserer på at styrke din krop, øge din kondition og gøre dine led mere smidige. Programmet kan indebære, at du skal følge nogle af de motions- og træningshold, som de fleste fysioterapeuter har. Fysioterapeuten kan også give dig konkrete værktøjer til, hvordan du generelt holder dig fysisk aktiv i hverdagen. Med dit personlige træningsprogram og en grundig indføring i øvelserne vil træningen ikke skade din krop, men derimod gavne den. Spørg din læge eller reumatolog (gigtlæge) om en henvisning til en fysioterapeut.

Få inspiration til træningsøvelser på gigtforeningen.dk.

Er det okay at være øm efter træning?

Risikoen for skader i dine muskler og led stiger med den intensitet og belastning, du træner med. Ømhed betyder ikke nødvendigvis, at du har gjort noget forkert. Især i starten af et nyt træningsprogram er det normalt at blive øm efter træning og måske også dagen efter. Varer ømheden ved, kan det være en indikator på, at du har trænet for hårdt. Tal da med din fysioterapeut og få evt. tilpasset dit træningsprogram.

Hvor ofte bør du træne?

For at opnå den bedste effekt af træningen, bør du træne regelmæssigt, gerne tre gange om ugen. Optimalt har du en hviledag imellem træningen, så kroppen kan nå at slappe af. For mange hjælper det at have fastlagte tider, hvor man træner på hold eller udfører øvelserne fra ens personlige træningsprogram.

Hvordan fortsætter du med at træne?

Det er helt normalt, at man nogle dage bare ikke gider at træne – uanset om man har gigt eller ej. For at holde gejsten oppe, er det altafgørende, at du kan lide den form for træning, du dyrker. Mange prøver flere træningsformer, før de mærker ’kicket’, der gør træningen sjov og motiverende. Andre oplever det allerede første træningsdag. Når det er sjovt, er det lettere at blive ved med at motionere og træne – derfor prøv dig frem og find den motionsform, du brænder for.

Hold styr på din træning med en træningsdagbog på gigtforeningen.dk

Denne tekst er udarbejdet og valideret af fysioterapeut Jens Ole Rasmussen.

M-DK-00000614/Version 1.0/Nov2022