Hvad kan forværre din leddegigt?

Ligesom sund og varieret kost – og herunder særligt fisk – kan have en lindrende virkning på din leddegigt, er der også faktorer i din livsstil, der kan forværre din leddegigt.
Særligt disse tre faktorer kan forværre din leddegigt:

Leddegigt og kost

1. Overvægt

Overvægt kan forværre leddegigten, da dine led – særligt de vægtbærende (ryg, hofter, knæ, ank-ler og fødder) – overbelastes. Ved at spise sundt og varieret kan du forebygge overvægt – og samtidig ikke blot mindske belastningen på dine led, men også risikoen for at udvikle en række sygdomme som fx hjerte-kar-sygdomme. Er du allerede overvægtig, er det af samme årsager vigtigt at komme ned i vægt igen.

Læs mere om, hvordan du holder en sund vægt på gigtforeningen.dk/et-sundt-liv.

2. Rygning

Videnskabelige studier viser en sammenhæng mellem rygning og forværret leddegigt. Fx har mennesker med leddegigt, der ryger, vist sig at have et mere alvorligt sygdomsforløb, og rygning kan ligeledes mindske virkningen af behandlingen.

Derudover øger rygning i sig selv risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme, og da hjerte-kar-syg-domme allerede ses hyppigere hos mennesker med leddegigt eller andre inflammatoriske gigtsygdomme, kan man mindske den øgede risiko ved ikke at ryge.

Læs mere om rygestoptilbud i din kommune på stoplinien.dk/bliv-røgfri.dk.

3. Alkohol

Alkohol kan påvirke virkningen af din medicin – herunder også øge eventuelle bivirkninger -, og derfor er det vigtigt at være påpasselig med ikke at drikke for meget alkohol og ikke mindst følge din læges anvisninger.

M-DK-00000614/Version 1.0/Nov2022