Hvad kan lindre din leddegigt?

En sund og varieret kost kan ikke erstatte medicinsk behandling af din leddegigt, men en sund og varieret kost kan være med til at understøtte behandlingen. Særligt har én madvarer vist sig at være god til at lindre betændelsen i dine led og dermed dine smerter:

Leddegigt og kost

Fisk

Forskning viser, at omega-3-fedtsyrer kan have en lindrende virkning på symptomer ved inflamma-toriske sygdomme som fx leddegigt.

Omega-3-fedtsyrer findes først og fremmest i fisk – og særligt i fede fisk som laks, sild og ørred. Det er vigtigt at bemærke, at frossen og røget fisk samt fisk på dåse og skaldyr også indeholder omega-3-fedtsyrer. Du behøver altså ikke at spise frisk fisk for at få omega-3-fedtsyrer.

Følg de officielle kostråd – også når det gælder fisk

Ifølge Fødevarestyrelsens anbefalinger skal voksne spise 350 gram fisk om ugen – og heraf skal 200 gram være såkaldt fed fisk. Det er et godt udgangspunkt at følge – også når man har leddegigt. De studier, der er lavet med fiskeoliens indvirkning på inflammatoriske sygdomme som leddegigt, viser nemlig, at ens daglige omega-3 indtag skal være mindst 2,7 gram for at kunne have en lindrende virkning. Den mulige virkning kan ligeledes kun ses efter 3 måneder.

Du kan også supplere dit indtag af fisk med fiskeolie som kosttilskud, hvis du fx ikke er vild med at spise fisk.

Er du løbet tør for idéer til retter med fisk? Find inspiration på gigtforeningen.dk/madopskrifter-med-fisk.

M-DK-00000614/Version 1.0/Nov2022