Inden graviditeten

Leddegigt har ingen indflydelse på din frugtbarhed – men du får den bedste oplevelse, hvis din sygdomsaktivitet er lav, og du kan undvære medicinsk behandling. Vær opmærksom på, at nogle typer medicin er lang tid om at forlade kroppen. Derfor skal du forberede dig i god tid, så du kan skabe ro og stabilitet i sygdommen. Tal altid med din reumatolog (gigtlæge), inden du går aktivt i gang med at forsøge at blive gravid – også hvis du er mand og planlægger graviditet med din partner.

Forbered dig derfor på graviditeten i god tid og vær bl.a. opmærksom på følgende: 

Leddegigt og graviditet

Medicin under graviditeten

De fleste kan gennemføre en graviditet uden medicin. For omkring 20-30% vil det dog blive nødvendigt med smertestillende eller betændelsesdæmpende midler under graviditeten pga. opblussen i sygdommen. Rådfør dig med din læge eller reumatolog vedrørende medicin og graviditet.

Hvad skal du være opmærksom på ift. medicin og mandens fertilitet?

Når man planlægger graviditet, er det vigtigt at vide, at en række lægemidler også kan påvirke fertiliteten hos manden. Lægemidler til behandling af leddegigt kan påvirke fertiliteten og udvikling af misdannelser, og de bør derfor som udgangspunkt undgås. Tal med din læge eller reumatolog (gigtlæge) for at få risikoen belyst.

Graviditeten påvirker leddegigten individuelt

Det er meget forskelligt, hvordan kvinder med leddegigt, reagerer på graviditet:

  • 75% oplever en markant bedring i deres sygdom, mens de er gravide.
  • 20% oplever ikke nogen forskel på deres sygdomsaktivitet, mens de er gravide.
  • 5% oplever en forværring i deres sygdom, mens de er gravide.

Man ved ikke, hvorfor folk reagerer forskelligt på graviditeten, og du kan ikke gøre noget særligt for at være blandt dem, der oplever en bedring i sygdommen. Fik du det dog bedre i din første graviditet, så er det sandsynligt, at du også får det godt, hvis du bliver gravid igen.

Læs Karens historie om at få tvillinger her.

Risiko for ufrivillig abort mm.

Risikoen for ufrivillig abort, graviditet uden for livmoderen og dødfødsel er den samme som for raske kvinder. Leddegigt forhindrer ikke en normal fødsel, men hvis du har begrænset bevægelighed i dine hofteled, kan et kejsersnit være det mest skånsomme for dig.

Hjælpemidler giver overskud og færre smerter

Hjælpemidler samt ergo- og fysioterapeutiske tiltag kan give dig mere overskud og færre smerter både under din graviditet og som forælder. Har du ikke allerede fået vejledning i hjælpemidler, er det en god ide at få det, inden barnet kommer. På den måde når du at blive hjemmevant med hjælpemidlerne, og du kan fokusere din energi på dit barn. Kontakt en ergoterapeut i din kommune eller tal evt. med din læge eller reumatolog (gigtlæge) for nærmere rådgivning.

Spørg andre forældre med leddegigt til råds

At planlægge familie fylder meget i hovedet, og du bør absolut tale med din læge eller reumatolog (gigtlæge) om de ting, du er i tvivl om. Det kan også være en rigtig god ide at høre erfaringer og evt. få gode råd fra andre forældre med leddegigt – for de ved præcis, hvad du går igennem. Hvis du ikke kender nogen forældre med leddegigt, kan du bede enten Gigtforeningen eller den lokale kontaktperson i FNUG, ForeningeN af Unge med Gigt om at sætte dig i forbindelse med et forældrepar, hvor den ene forælder er ramt af gigt.

M-DK-00000614/Version 1.0/Nov2022