Følgesygdomme ved leddegigt

22/11-2017

Er du til by eller land?

For mange år siden flyttede min familie og jeg til Jylland fra Amager. Det må siges at være fra by til land. I dag tænker jeg på, hvordan jeg ville have taklet mit sygdomsforløb i byen med alle de forskellige ting, som jeg har bøvlet med over årene.

Livet med leddegigt

Jeg bor ud til et fredet område og langs en gammel jernbane/natursti. Den er ikke vildt besøgt og har mange gange givet mig et fristed, når jeg skulle ud og have luft omkring mig. I en lang periode kunne jeg ikke klare larm og mennesker og følte mig helt indespærret i vores hus.

Når man har en diagnose, kan der desværre godt følge tilstødende sygdomme med. Dem har jeg haft min del af.

Jeg har gået min vej tynd og det sammen med stien bag ved os, blandt andet i forbindelse med fjernelsen af min livmoder (fik den fjernet pga. en 15 cm stor, heldigvis godartet knude) og i forbindelse med at jeg fik kronisk stress.

Kronisk stress-diagnosen fik jeg for seks år siden. Jeg havde selv svært ved at forstå og anerkende, at jeg var syg, så derfor brugte jeg al min energi på arbejdet, hvilket medførte, at min daværende arbejdsgiver heller ikke forstod, at jeg var syg.

Så en dag foran en jernbaneoverskæring, vi har i Silkeborg, gik jeg i panik. Panikken udløste fysiske og psykiske symptomer. For eksempel turde jeg ikke sætte mig ind i en bil, så en tur ud og handle eller at være i en by med mange mennesker, var slet ikke en mulighed.

Først efter et års intenst arbejde med en meget dygtig erhvervspsykolog og mega meget arbejde med mig selv, kom jeg tilbage på rette kurs (uden medicinering).

I dag ved jeg,  når jeg har budt mig selv for meget og skal slappe af – eller også opdager min mand signalerne.Det er fordelen ved at have været gift i mange år. Du kender næsten den anden person bedre end dig selv. Og jeg er heldig, at min mand har været der for mig hele vejen!

I dag er jeg glad for, at jeg bor i en lille landsby med luft omkring mig. Det har hjulpet mig meget i mit sygdomsforløb.

Tak fordi du læste med!
Lisbeth

M-DK-00000614/Version 1.0/Nov2022