Arbejde, arbejde og arbejde – hvornår er det (u)sundt?

25/07-2019

Da jeg blev sygemeldt pga. den tiltagende udvikling i min leddegigt, gik jeg samtidig fra at være en målbevist erhvervskvinde til udefinerbar uden mål i livet. Pludselig var livet jo ikke, hvad det havde været. Jeg følte derfor også, at alting var lige meget, når jeg alligevel ikke kunne gøre de ting, som jeg kunne før.

Jeg tror et eller andet sted, at jeg elsker at arbejde. Det vidste jeg bare ikke, før jeg blev syg. Det er først efterfølgende, at jeg er blevet opmærksom på, hvor meget jeg brænder for at se ting vokse og udvikle sig. Endda også at se det spinde helt ud af kontrol nogle gange. Det at arbejde var og er for mig en enorm vigtig ting i livet. Det lyder måske mærkeligt, men for mig handler arbejde om at gøre noget for andre mennesker. Det handler om at hjælpe med at gøre noget, som nogle ikke selv er gode til, eller som de har brug for i deres hverdag.

En af de store ting, som jeg har lært ved at være syg, er faktisk, at jeg har lært at leve.

Leve for det sociale liv, familielivet og arbejdslivet. Ikke arbejde for pengenes skyld, men for sundhedens skyld – velvære – energi – det sociale. Alt sammen noget af det, der giver ens liv indhold og mening.

For mange handler et arbejde om at stå op, tage hjemmefra og småbande over trafikken på vej til jobbet. I perioder af livet er ens job sikkert også både intetsigende og ude af ens egne hænder i sådan en grad, at alt virker ligegyldigt. Men hvis man på disse tidspunkter bare vidste, hvor meget ens arbejde faktisk afspejler sig i øget selvtillid, energi, socialt netværk og ikke mindst styrke i hverdagen, så er jeg sikker på, at de sure perioder slet ikke ville betyde så meget.

Det er hårdt at arbejde, men også nødvendigt!
Balancen mellem det sunde og usunde arbejdsliv finder man helt sikkert ved at lytte til kroppens signaler. Ved at mærke efter og være i nuet. Det er her, hvor mange (også mig selv) har brændt nallerne ved at gøre det modsatte – nemlig at ignorere kroppen. Som leddegigtpatient er jeg nødt til at være ekstra opmærksom på de ting, som leddegigten giver af udfordringer i hverdagen, og som den fortæller mig i form af træthed og andre symptomer.

Du kan læse meget mere om vejen til et godt arbejdsliv her. En af de ting, som jeg har lært af de mange år som leddegigtpatient, er, at det handler om at finde ens egen vej til et sundt arbejdsliv. Det er nemlig meget individuelt, om det er det ene eller andet, der fungerer for en – så prøv dig frem, og se hvordan du opnår et bedre arbejdsliv.

Jeg knækkede selv koden, da jeg fandt ud af, at jeg faktisk brændte for at arbejde.

Hvor stor en betydning det havde for mig at gå på arbejde – socialt og i form af livskvalitet. Også selvom mit arbejde til tider var og er kedeligt, ensformigt og intetsigende. Måske var det faktisk derfor, at jeg fandt viljen til at forsætte og gøre det, der gør mig glad. Det er jo i bund og grund det, som livet handler om – at være G L A D.

Tak fordi at du læste med!
Lisbeth

M-DK-00000614/Version 1.0/Nov2022